Kenali MCG

PENGENALAN

Segala puji dan syukur kepada Allah SWT yang telah memberkati dan mengurniakan pertolongan kepada MCG sehingga ke hari ini. Pertubuhan Pencinta Muslim Sedunia (Muslim Care Global) atau lebih mudah dikenali sebagai MCG merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang telah diusahakan oleh sebahagian ahli yang mempunyai pengalaman hampir 20 tahun dalam pengurusan NGO.

Tujuan utama MCG ditubuhkan adalah untuk membantu Muslim di peringkat nasional dan global dalam pelbagai aspek yang memfokuskan 5 ciri utama iaitu kebajikan global, penyebaran dakwah, sumbangan wakaf, pembangunan dan pendidikan serta bantuan kemanusiaan.

Dikesempatan ini, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam semua misi dan program yang dilaksanakan oleh MCG. Tidak lupa juga kepada para sukarelawan, para dermawan dan rakan-rakan yang telah bekerjasama dengan kami untuk melangkah lebih jauh dalam menjayakan matlamat penubuhan MCG.

Bencana alam pasti akan berlaku, masalah kesempitan sukar untuk dihentikan, peperangan tidak dapat diduga walau bagaimanapun untuk mencapai hasrat itu kami akan berusaha sebaik mungkin untuk membantu saudara-saudara kita yang tidak bernasib baik dan kami percaya anda juga akan lakukannya bersama.

Muslim Care Global

latar belakang MCG

Pertubuhan Pencinta Muslim Sedunia (Muslim Muslim Care Global) atau mudah dikenali sebagai MCG berdaftar dibawah Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia pada 14 Mac 2018 (PPM-025-10-14032018).

Alhamdulillah, dengan membawa slogan “Care for Ummah”, MCG telah bergiat aktif menjalankan banyak program di peringkat lokal dan global dalam pelbagai aspek seperti dakwah, pembangunan, kebajikan dan misi-misi bantuan. Program yang dianjurkan oleh MCG menawarkan bantuan yang menyeluruh kepada semua yang memerlukan termasuk sokongan dan bantuan kepada golongan muda dan tua, keluarga asnaf, yatim piatu, muallaf dan pelarian.

Selain itu, MCG menjalankan misi MCG Kasih Ramadhan serta misi MCGQurban4Ummah pada bulan Ramadhan dan semasa perayaan Aidiladha sebagai usaha dalam mengagihkan rezeki bersama saudara-saudara kita di Malaysia dan beberapa buah negara lain.

MCG juga menawarkan Projek Wakaf4Ummah yang melibatkan pembangunan Masjid, Tubewell, Shelter, Sekolah, Pusat Pendidikan serta wakaf Al-Quran di merata pelusuk dunia sebagai medium dakwah dan menghidupkan syiar Islam.

Muslim Care Global

visi

Untuk menjadi sebuah badan NGO yang islamik yang komited untuk memenuhi permintaan islam secara global dan membantu dari segi pembangunan Ummah dari segala aspek dan bidang.

Muslim Care Global

misi

Pembangunan Intelektual dan Professional

Perkembangan Diri dan Rohani

Pembangunan Fizikal dan Infrastruktur

Muslim Care Global (Malaysia)

objektif

PENJAGA
KEAMANAN

Menjaga keamanan dan kemakmuran kepada perpaduan Ummah

AKTIVITI
AMAL

Untuk menjadikan dunia menjadi lebih baik

BANTUAN KEMANUSIAAN

Menjalankan misi kemanusiaan pada tempat-tempat yang diperlukan.

Muslim Care Global

objektif

AKTIVITI
AMAL sedunia

Untuk menjadikan dunia menjadi lebih baik

DAKWAH

Menyambung perjuangan dakwah islam oleh Rasulullah SAW.

BANTUAN
KEMANUSIAAN GLOBAL

Menjalankan misi kemanusiaan pada tempat-tempat yang diperlukan.

Waqaf

Rancang dan uruskan sumbangan wakaf secara professional dengan integriti dan ketelusan secara global.

PENDIDIKAN DAN PEMBANGUNAN

Untuk memastikan kanak-kanak mendapat pendidikan yang betul.

TINDAKAN

Rancang dan uruskan bantuan kemanusiaan secara professional dengan integriti dan ketelusan secara global.

DAKWAH

Menyambung perjuangan dakwah islam oleh Rasulullah SAW.

IDEA
DAN STRATEGI

Membantu berkongsi idea dalam pembangunan NGO dan modal insan.

PENDIDIKAN DAN PEMBANGUNAN

Untuk memastikan kanak-kanak mendapat pendidikan yang betul.