Kenali MCG

PENGENALAN

Pertama dan terpenting, terima kasih kepada Allah yang Maha Kuasa yang telah memberkati dan membantu kami dalam menjayakan MCG. Kami juga ingin mengambil peluang untuk mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam semua misi dan program yang diketuai oleh MCG. Terima kasih kepada para sukarelawan, para penderma, pekerja dan semua rakan-rakan kami yang telah bekerjasama dengan kami dan memberi sokongan untuk menjangkau lebih jauh dalam membantu mangsa yang tercedera, pelarian dan semua mangsa yang tidak bernasib baik, bencana dan kemiskinan. Bencana alam pasti akan berlaku, masalah kemiskinan sukar untuk dihentikan, dan kami berharap agar peperangan akan berakhir tidak lama lagi tetapi sehingga itu kami akan berusaha sebaik mungkin untuk membantu semua saudara-saudara kita yang tidak bernasib baik dan kami percaya anda juga akan lakukannya.

Muslim Care Global

PERTUBUHAN MCG

Pertubuhan Pencinta Muslim Sedunia (Muslim Muslim Care Global) atau mudah dikenali sebagai MCG berdaftar dibawah Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia pada 14 Mac 2018 (PPM-025-10-14032018). MCG adalah satu pertubuhan badan NGO yang membantu Muslim lokal dan global dalam pelbagai aspek.

Alhamdulillah, hanya dalam setahun kami telah menjalankan beberapa program di malaysia dan di seluruh dunia. Program ini menyeluruh dan menawarkan bantuan kepada semua yang memerlukan termasuk sokongan dan bantuan kepada belia dan keperluan khas pelajaran, yatim piatu dan penjagaan warga tua serta pelarian. Sepanjang Ramadhan, iftar dan sumbangan akan dilakukan sementara semasa Aidiladha, sumbangan qurban akan diedarkanke beberapa bahagian luar negara.

MCG juga menawarkan program sanitasi air dengan menderma dana dalam pembinaan telaga tiub dan lubang bor di negara terpilih. Selain itu, kerana kerjasamanya dengan FORSB, seni bina firma konsultan, MCG telah berjaya membantu menyediakan cadangan pembinaan masjid dan sekolah di seluruh dunia.

Muslim Care Global

visi

Untuk menjadi sebuah badan NGO yang islamik yang komited untuk memenuhi permintaan islam secara global dan membantu dari segi pembangunan Ummah dari segala aspek dan bidang.

Muslim Care Global

misi

Pembangunan Intelektual dan Professional

Perkembangan Diri dan Rohani

Pembangunan Fizikal dan Infrastruktur

Muslim Care Global (Malaysia)

objektif

PENJAGA
KEAMANAN

Menjaga keamanan dan kemakmuran kepada perpaduan Ummah

AKTIVITI
AMAL

Untuk menjadikan dunia menjadi lebih baik

BANTUAN KEMANUSIAAN

Menjalankan misi kemanusiaan pada tempat-tempat yang diperlukan.

TINDAKAN

Rancang dan uruskan bantuan kemanusiaan secara professional dengan integriti dan ketelusan secara global.

DAKWAH

Menyambung perjuangan dakwah islam oleh Rasulullah SAW.

IDEA
DAN STRATEGI

Membantu berkongsi idea dalam pembangunan NGO dan modal insan.

PENDIDIKAN DAN PEMBANGUNAN

Untuk memastikan kanak-kanak mendapat pendidikan yang betul.